Kilka rzeczy, które powinieneś wiedzieć o tym, jak ekologicznie pryskać ogórki
Najnowsze

Kilka rzeczy, które powinieneś wiedzieć o tym, jak ekologicznie pryskać ogórki

Niezależnie od tego, czy chcesz dodać szczyptę smaku do sałatki, czy też podać ogórki morskie jako przekąskę, jest kilka rzeczy, które powinieneś wiedzieć o tym, jak ekologicznie pryskać ogórki.

Prezentowana treść powstała dzięki współpracy z magazynfinansowy.pl

Pobieranie próbek

Wiosną i latem próbki umieszczano w chłodnicach wypełnionych napowietrzoną wodą morską z miejsca pobierania próbek. Próbki były przechowywane przy życiu przez 1,5 godziny przed rozbiorem i pomiarem. Badanie to zapewnia pierwsze powiązanie między pomiarami na pokładzie i pomiarami po obróbce ogórka morskiego Cucumaria frondosa.

Wyniki tego badania wskazują, że wydajność przetwarzania w masie suchego produktu była 1,5 razy większa niż w masie całego ciała. Wyniki te będą przydatne w ochronie zasobów i zarządzaniu rybołówstwem.

Wskaźniki odzysku gatunków ogórków morskich są bardzo zróżnicowane. Zależą one od głębokości, ilości wody morskiej w ciele oraz skurczu ściany ciała. Istnieje również duże zróżnicowanie w długości ciała. Oznacza to, że limity wielkości nie powinny być oparte na umownej długości ciała w wieku dojrzałym.

Stwierdziliśmy również, że indeksy gonadosomatyczne były istotnie zróżnicowane pomiędzy stanowiskami. Samice miały wyższe indeksy niż samce. Różnice w statusie reprodukcyjnym nie wpłynęły istotnie na produkcję PBM. GSI w październiku drastycznie się obniżył, co wskazuje na wydłużony sezon żerowania.

Reprezentatywna próbka tkanki powinna być pobrana przed fazą owocowania. Próbka ta powinna zawierać pewną liczbę liści (25 do 50). Próbka powinna być wolna od chorób i infekcji owadów.

Zależność między wielkością ciała a wydajnością przetwórczą jest ważna dla ochrony zasobów. Bardziej wartościowy jest suchy produkt niż cała masa ciała. Dlatego wielkość ogórka morskiego powinna być traktowana jako wskazówka przy szacowaniu wydajności przetwórczej.

Analizy względnej obfitości

W kilku badaniach badano względną obfitość ogórków morskich. Należą do nich Preston i Lokani, Conand, Kethakeni, Uthicke i Benzie. Wykazały one, że gatunki ogórka morskiego na Malediwach są przełowione. Doprowadziło to do zaakcentowanego spadku wielkości populacji.

Badanie ma również na celu zbadanie wpływu zmiennych środowiskowych na rozmieszczenie trzech gatunków ogórków morskich. Konkretnie, oceniany jest wpływ cech geomorfologicznych na rozmieszczenie Holothuria atra, Pearsonothuria graeffei i Holothuria fuscogilva.

Zagęszczenie gatunków ogórków morskich określono poprzez pomiar ich liczebności in situ wzdłuż transektów. Każdy transekt obejmował obszar o powierzchni 90 metrów kwadratowych. Kampania pobierania próbek odbywała się co miesiąc w sezonie zimowym i wiosennym. Stacje poboru próbek znajdowały się w sześciu obszarach przybrzeżnych.

W okresie pobierania próbek zebrano łącznie 1541 ogórków morskich. Liczba pobranych próbek ogórków morskich została następnie wyrażona jako gęstość osobników na 100 metrów kwadratowych. Liczba osobników w każdym gatunku została następnie porównana przy użyciu testu Wilcoxona. Analiza wariancji została przeprowadzona przy poziomie istotności 0,05.

Holothuria atra w 2000 roku wykazała największe zagęszczenie, wynoszące 128,1 ind./100 m2. Holothuria fuscogilva wykazała drugie najwyższe zagęszczenie, wynoszące 51,5 ind./100 m2.

W badaniu stwierdzono, że zagęszczenie ogórków morskich wzrosło od 2000 do 2006 roku, choć w kolejnych latach spadło. Można to przypisać wysokiej dostępności pokarmu i niskiej śmiertelności połowowej. Prawdopodobnie jednak inne czynniki naturalne, takie jak zakłócenia, miały niewielki wpływ lub nie miały go wcale.

Obserwacje produkcji kupy

Obserwacje produkcji kupy ogórka są ważne, ponieważ odgrywa ona rolę w wielu cyklach biogeochemicznych, od oczyszczania osadów do obniżania kwasowości wody. Pomaga również życiu morskiemu, którego dotyka. Na przykład, mówi się, że pomaga koralowcom tworzyć szkielety z węglanu wapnia, jednocześnie zmniejszając kwasowość otaczającej wody. Szacuje się, że w jednym systemie rafy koralowej powstają dziesiątki tysięcy ton piaskowej kupy rocznie. Liczba ta może być niedoszacowana.

Obserwacje produkcji kupy piaskowej przeprowadzono na Heron Island, rafie o powierzchni 7,3 mili kwadratowej w południowej Australii. Badania były finansowane przez Ministerstwo Oceanów i Rybołówstwa. Badanie to było w stanie wykorzystać kombinację zdjęć satelitarnych i materiałów wideo przechwyconych z drona, aby uzyskać odpowiednie liczby. Wyniki pokazały, że przeciętny ogórek morski wyprodukował 38 gramów kupy w ciągu 24 godzin. Było to w kontekście rafy, która zawierała 3 miliony kałamarnicowatych ogórków morskich.

Jak można sobie wyobrazić, najbardziej oczywistym zwierzęciem produkującym kupę jest czarny ogórek morski, naukowo znany jako lollyfish. Naukowcy szacują, że czarny ogórek morski wydala około trzystu funtów kupy rocznie. To może być przesadzone, ale czarny ogórek morski jest z pewnością wśród najbardziej produkujących kupę stworzeń na naszej planecie.

Inne gatunki produkujące kupę to czarny małż morski, biały małż morski i jeżowiec biały. W obliczu globalnego przełowienia, czarny ogórek morski należy do najbardziej zagrożonych organizmów morskich na świecie.

Wpływ odłowu i przełowienia

W kilku badaniach zbadano wpływ odłowu i przełowienia na ogórki morskie. Badania wykazały, że światowe połowy ogórków morskich są nadmiernie lub w pełni eksploatowane. Wynika to z rosnącego zapotrzebowania na ogórki morskie ze strony Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej. Nadmierna eksploatacja ogórków morskich doprowadziła do poważnego zmniejszenia ich populacji.

Wartość ekonomiczna połowów ogórków morskich szacowana jest na 200 mln USD rocznie. Rynek ogórków morskich jest napędzany przez silny popyt z Chin i Azji Południowo-Wschodniej. Obszary te mają potencjał, aby zapewnić znaczące korzyści społeczno-gospodarcze dla rybaków przybrzeżnych i konsumentów. Istnieją jednak ograniczenia korzyści społeczno-gospodarczych wynikających z połowów ogórków morskich.

Komercyjne zbiory ogórka morskiego są dozwolone w wielu częściach świata. Jednak nielegalne odłowy rosną i zwiększają ryzyko spadku populacji ogórków morskich. W Puget Sound, nielegalne zbiory stanowiły prawie 20% całkowitego dozwolonego zbioru. Doprowadziło to do poważnych szkód w ekosystemie Puget Sound.

Ogórki morskie są kluczowym składnikiem zdrowia ekosystemów morskich. Oczyszczają materię organiczną i przetwarzają składniki odżywcze. Są używane jako składniki tradycyjnych chińskich sosów. Są również wykorzystywane do spożycia przez ludzi. Ogórki morskie są głównym źródłem dochodu dla rybaków przybrzeżnych. Ogórki morskie są również głównym składnikiem diety wielu ludzi żyjących na Pacyfiku.

Ogórki morskie są uważane za ważny składnik środowiska morskiego i są zagrożone zniknięciem. W związku z tym Departament Rybołówstwa i Oceanów przyjął ostrożne podejście do zarządzania. Obecnie pracuje on nad polityką zrównoważonej akwakultury ogórków morskich. Prowadzi również bieżące badania.

Ogórki morskie jako afrodyzjak

Kilka gatunków ogórków morskich uznano za jadalne. Są one powszechnie używane w azjatyckich zupach. Te jadalne ogórki morskie zawierają piaskownicę (Holothuria scabra), złoty ogórek morski (Stichopus hermanii), czarną strzykwę (Holothuria fuscogilva), białą strzykwę (Holothuria leucostigma), i biały ogórek morski (Stichopus aurantius).

Ponadto, ogórki morskie posiadają unikalne aktywności biologiczne. Należą do nich właściwości przeciw nadciśnieniu, przeciwnowotworowe, antyangiogenne i przeciwzapalne. Składniki ogórków morskich mają również unikalne działania farmakologiczne. Na przykład polisacharyd siarczan chondroityny zmniejsza ból stawów.

Chociaż wiadomo, że ogórki morskie są zdrowe, nadmierna eksploatacja ogórków morskich stanowi zagrożenie dla tych ryb. Niektóre gatunki ogórków morskich są osiadłe i są wrażliwe na wysoki poziom presji połowowej. Szybki spadek naturalnych populacji został przypisany nieuregulowanym praktykom połowowym. Jest to jeden z głównych powodów, dla których proponuje się wpisanie ogórków morskich na listę zagrożonych gatunków fauny i flory morskiej.

W celu promowania spożycia ogórków morskich przeprowadzono badania mające na celu stworzenie gotowej mieszanki zupowej z wykorzystaniem ogórków morskich. Skład został dobrany na podstawie atrybutów sensorycznych i mikrobiologicznych. Zawiera ona suszoną mąkę z ogórków morskich, środek aromatyzujący i środek konserwujący. Mieszanka do zupy została następnie przetestowana pod kątem bezpieczeństwa.

Najlepsza kompozycja została wybrana przy użyciu eksperymentu biochemicznego. Zawierał on 40% mąki z ogórków morskich, środek aromatyzujący, środek konserwujący i środek zagęszczający. W skład kompozycji wchodziły również marchew, pomidory i suszone liście pietruszki.

Ogórki morskie jako źródło białka

Wykorzystanie ogórków morskich jako źródła białka jest popularnym wyborem dla osób poszukujących niskokalorycznego, pożywnego posiłku. Jego niska zawartość tłuszczu i niska zawartość lipidów pomaga utrzymać poziom ciśnienia krwi pod kontrolą i wykazano, że obniża poziom cholesterolu.

Ogórki morskie są również źródłem ważnych witamin i minerałów. Są bogate w niacynę, która wspiera produkcję energii. Są również dobrym źródłem witaminy A, która sprzyja zdrowemu wzrokowi. Zawierają ryboflawinę, która pomaga organizmowi przetwarzać inne składniki odżywcze i leki.

Ogórki morskie zawierają również wysoki poziom białka i naturalnych przeciwutleniaczy. Może to pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie i zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych. Ponadto mogą one pomóc w gojeniu się ran i chronić funkcje motoryczne.

Białko w ogórkach morskich pomaga również wspierać tkankę łączną. Zawiera 70% kolagenu, który odgrywa rolę wspierającą w tkance mięśniowej i łącznej organizmu. Jest również ważne dla krzepnięcia krwi i rozwoju kości.

Zawiera antyoksydanty, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi przez tlen. Niektóre badania wykazały, że ogórki morskie zmniejszają stres oksydacyjny, który jest czynnikiem ryzyka dla chorób serca i chorób przewlekłych.

Ogórki morskie są również źródłem niezbędnych aminokwasów. Aminokwasy te są potrzebne do produkcji białka i wspierania funkcji odpornościowych.

Aminokwasy te są również ważne dla wzrostu i naprawy mięśni. 4ounce porcja ogórka morskiego zawiera 14 gramów białka. Zawiera również witaminę B2 i minerały.