Zalety ekologicznego chowu drobiu
Ciekatowski

Zalety ekologicznego chowu drobiu

Wybór ekologicznego chowu drobiu może nie wydawać się dużym problemem, ale jest kilka powodów, dla których warto to rozważyć. Po pierwsze, może to pomóc Ci uniknąć syntetycznych aminokwasów, które mogą być szkodliwe dla Twojego drobiu. Po drugie, może sprawić, że twoje jaja będą zdrowsze i bardziej odżywcze, a także możesz cieszyć się większym stopniem dobrostanu.

Zwiększony dobrostan

Pomimo zwiększonego zainteresowania rolnictwem ekologicznym, dobrostan zwierząt pozostaje poważnym problemem. Systemy ekologiczne kładą nacisk na zrównoważony rozwój, ale niewiele było badań dotyczących dobrostanu produktów zwierzęcych wytwarzanych w ten sposób.

Wiele kwestii związanych z dobrostanem zwierząt jest podobnych do problemów, z którymi borykają się systemy konwencjonalne. Istnieją jednak pewne różnice. Oprócz słabego dobrostanu, zwierzęta mogą być narażone na choroby zakaźne. Ponadto, transport jest kolejnym czynnikiem ryzyka.

Jednym z głównych wyzwań związanych z dobrostanem w systemach ekologicznych są uszkodzenia kości stępu. Uszkodzenia te powstają w wyniku wydziobywania piór. Kilka czynników może wywołać wydziobywanie piór, w tym pasożyty zewnętrzne, czynniki związane z zarządzaniem i zaburzenia behawioralne.

Innym wyzwaniem dla dobrostanu w systemach konwencjonalnych jest kanibalizm. W stadach ekologicznych poważny kanibalizm może powodować znaczną śmiertelność. Powszechne są również problemy behawioralne – sekcja ta została zaczerpnięta ze strony .

Inne wyzwania związane z dobrostanem w systemach zewnętrznych obejmują ryzyko wystąpienia chorób zakaźnych i ptasiej grypy. Ponadto, ptaki są bardziej narażone na działanie drapieżników z powietrza. Dobre ogrodzenia elektryczne wokół obszarów wolnego wybiegu mogą pomóc w ochronie ptaków przed drapieżnikami, ale nadal trudno jest chronić je przed ptakami drapieżnymi.

Ponadto, istnieją pewne problemy behawioralne, które mogą być bardziej powszechne w systemach ekologicznych niż w gospodarstwach konwencjonalnych. Na przykład, małe ptaki mogą być przyciągane do karmników, a gryzonie mogą przenosić bakterie Salmonelli. Utrzymywanie kur w systemach zewnętrznych zwiększa ryzyko stresu cieplnego i kanibalizmu.

Zdrowsza żywność

Kupowanie ekologicznych produktów mięsnych to dobry sposób na wspieranie bardziej ekologicznego stylu życia. Zmniejsza również wpływ na środowisko syntetycznych substancji chemicznych, takich jak glifosat. Niezależnie od tego, czy kupujesz mięso czy mleko, opłaca się kupować organiczne.

Jakość mięsa zależy od jakości drobiu i praktyk stosowanych przez rolników. Dbałość rolnika ekologicznego o szczegóły jest warta swojej ceny. Obejmuje to wybór odpowiedniej paszy, ograniczenie ilości odpadów oraz zarządzanie szkodnikami i chwastami przy użyciu zarówno mechanicznych, jak i biologicznych metod kontroli.

Istnieje niewiele dowodów naukowych na to, że mięso ekologiczne ma lepszy profil odżywczy niż mięso konwencjonalne. Jednak niektóre badania wykazały, że jakość mięsa ekologicznego jest nieco lepsza niż jego nieekologicznego odpowiednika. Podobnie, 150 gramowa porcja mięsa ekologicznego wytwarza ułamek gazów cieplarnianych w porównaniu z podobnej wielkości porcją mięsa konwencjonalnego.

W porównaniu do swojego nieekologicznego odpowiednika, kurczak ekologiczny ma również stosunkowo niską zawartość tłuszczu i sodu. Oprócz niższej zawartości tłuszczu i sodu, kurczak ekologiczny ma również niższą zawartość cholesterolu.

Mimo to, do kurczaka organicznego przylega pokaźna cena. Porcja organicznego kurczaka będzie kosztować dwa razy więcej niż porcja konwencjonalnego kurczaka. Na dodatek, jakość kurczaka organicznego nie jest gwarantowana. Aby zakwalifikować się jako organiczny, kurczak musi przejść inspekcję trzeciej strony, przejść test kontroli jakości i być hodowany w ramach standardów organicznych.

Przestrzeń i hałas

Niezależnie od tego, czy masz podmiejskie, czy miejskie podwórko, istnieje duża szansa, że możesz wychować następną generację niosek po taniości. Wystarczy ćwierć akra ziemi, aby w krótkim czasie wyhodować 100 mięsnych kur. To może być całkiem niezłe ćwiczenie w kooperacji. Używanie organicznej paszy i naturalnych nawozów jest dobrym sposobem, aby przejść.

Jeśli chodzi o to, gdzie umieścisz swoje kurczaki, wspomniane wcześniej. Na początek musisz załatwić odpowiedni rodzaj dróg i ścieżek do ich wspomnianych pastwisk. Musisz też wziąć pod uwagę pogodę. Jeśli planujesz hodować kurczaki w zimie, będziesz musiał być wyjątkowo czujny przy stosowaniu nawozów.

Jedną z najlepszych części podnoszenia organicznych kurcząt jest fakt, że masz do oglądania ich wzrost z niemowląt do dorosłości. Dzieci uwielbiają patrzeć, jak przemierzają okolicę i rzucają im przekąski. Możesz również nauczyć ich czegoś lub dwóch o żywności, którą jedzą. Poza tym, są one doskonałym źródłem witamin i minerałów. Są również wspaniałymi zwierzętami domowymi.

W skrócie, podnoszenie organicznych kurcząt jest skutecznym, tanim sposobem na pobrudzenie sobie rąk. Przy odrobinie szczęścia, możesz zobaczyć jak twoje pierzaste stado rozkwita w ciągu roku. Jeśli chodzi o rzeczywisty koszt, to nie powinno być więcej niż kilkaset dolarów rocznie.

Pożywne jaja

W porównaniu do standardowych komercyjnych jaj kurzych, jaja z pastwisk są zdrowsze. Jaja te zawierają więcej antyoksydantów, tłuszczów omega-3 i luteiny. Kurczaki, które mogą wędrować w swoich naturalnych środowiskach, spożywają więcej tłuszczów omega-3 z roślin strączkowych, świeżej zieleniny i pełnych ziaren. Mogą również wchłaniać wapń ze światła słonecznego.

Jaja są uważane za jeden z najzdrowszych pokarmów na naszej planecie. Zawierają białko, żelazo, selen i inne składniki odżywcze. Są również ważne dla zdrowych kości i skóry.

Kurczaki są wszystkożercami, które będą jeść robaki, małe owady, trawy i warzywa. Wchłaniają również fosfor i wapń z zieleni liściastej. Ponadto, mogą wchłaniać witaminy B-12, selen i ryboflawinę ze światła słonecznego.

W porównaniu do komercyjnych jaj kurzych, jaja hodowane na pastwisku mają wyższy poziom beta karotenu. Zawierają również więcej LDL. Całkowita zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w jajach pastwiskowych jest dwukrotnie wyższa niż w komercyjnych jajach kurzych.

Zwierzęta hodowane na pastwisku zawierają również więcej kwasu alfa-linolowego i sprzężonego kwasu linolowego. Mają też mniej tłuszczu ogólnego.

Kurczaki, które są hodowane ekologicznie, produkują jaja bez hormonów i antybiotyków. Nie jedzą również genetycznie modyfikowanych upraw. Większość swojego życia spędzają na świeżym powietrzu. Nie są stale zamknięte, z wyjątkiem czasu potrzebnego na dostarczenie ich do rzeźni.

Organiczna pasza dla kurcząt jest zazwyczaj droga. Jednak dobrym pomysłem jest zainwestowanie w organiczną paszę, aby pomóc Twojemu stadu pozostać zdrowym. Pasza organiczna jest wolna od pestycydów i nawozów chemicznych. Posiada również „certyfikowany” znak autentyczności od Departamentu Rolnictwa USA.

Zakaz stosowania syntetycznych aminokwasów

Dodawanie syntetycznych aminokwasów do organicznych diet dla drobiu jest kontrowersyjne. USDA National Organic Program wydał proponowaną zasadę dotyczącą przeglądu wygaśnięcia zakazu stosowania syntetycznej metioniny w ekologicznej produkcji drobiu.

Syntetyczna metionina jest aminokwasem zawierającym siarkę, który jest potrzebny do prawidłowego rozwoju komórek u drobiu. National Organic Standards Board określiła, że jest ona niezbędna dla organicznie odpowiedniej diety. Syntetyczna metionina nie jest biologicznie wytwarzana przez drób i musi być dodawana do diety.

Syntetyczna metionina jest obecnie stosowana w konwencjonalnych dietach dla drobiu. Jest ona dodawana do ekologicznych diet dla drobiu od czasu wprowadzenia Krajowych Norm Ekologicznych. Jednakże stosowanie syntetycznej metioniny w komercyjnej ekologicznej produkcji drobiu prawdopodobnie doprowadzi do obniżenia wydajności.

USDA wsparło badania nad strategiami zarządzania drobiem w celu zmniejszenia zapotrzebowania na dodatkową metioninę. Naukowcy badali również wpływ różnych metod suplementacji na ilość metioniny potrzebnej ptakom. Badania te ujawniły pewne luki w wiedzy. Grupa Robocza ds. Metioniny to grupa badaczy i przedstawicieli ekologicznego przemysłu drobiarskiego, nauk o zwierzętach oraz USDA. Jej badania są ukierunkowane na znalezienie rozwiązania dla potrzeby uzupełniania metioniny u drobiu ekologicznego.

Grupa zadaniowa jest kierowana przez Deb Niemeier, profesora inżynierii cywilnej i środowiskowej na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis. Projekt ma na celu zwrócenie uwagi na luki w wiedzy i dostarczenie informacji dla przemysłu drobiarskiego.

Chłodzenie powietrzem vs chłodzenie wirowe

W porównaniu z chłodzeniem wodnym, chłodzenie powietrzem jest droższe i trwa dłużej. Ma jednak szereg zalet. Po pierwsze, zachowuje smak i teksturę ptaka, dzięki czemu jest on bardziej chrupiący po ugotowaniu. A produkty chłodzone powietrzem mają niższy poziom bakterii niż produkty chłodzone wodą.

Chłodzenie powietrzem to proces, w którym kurczak jest chłodzony przez nadmuch powietrza wokół jamy. Zazwyczaj odbywa się to w pomieszczeniu o temperaturze pomiędzy 20 a 35 stopni Celsjusza. Pomaga również utrzymać wilgotność ptaka na określonym poziomie, co zapobiega wysychaniu mięsa.

Chłodzenie powietrzem jest praktyką stosowaną w wielu częściach świata, w tym w Brazylii, Kanadzie i Stanach Zjednoczonych.

Chłodzenie powietrzem jest zwykle wykonywane w przypadku świeżego mięsa. Stosowane jest również w niektórych produktach ekologicznych. Nie zawiera dodatku wody, soli ani chemikaliów. Sprawia również, że skóra po ugotowaniu jest bardziej chrupiąca.

Chłodzenie powietrzem jest również stosowane w Europie. W tym procesie kurczak jest inkrustowany cienką warstwą lodu schłodzonego przez powietrze. Zapobiega to również krzyżowym zanieczyszczeniom bakteryjnym. Wymaga również mniej czyszczenia niż chłodzenie zanurzeniowe.

Kolejną zaletą chłodzenia powietrzem jest eliminacja chloru. Jest to ważne, ponieważ zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przenoszonych przez żywność.

Jednak chłodzenie powietrzem wymaga więcej miejsca, a przetwarzanie ptaka zajmuje więcej czasu. Jest również droższe i wymaga nauki dla pracowników.